nieuws

Raad van Europa veroordeelt gebruik gifgas in Syrië

De Raad van Europa veroordeelt in scherpe bewoordingen het recente gebruik van gifgas in Syrië en roept staten die nog niet het internationale verdrag tegen chemische wapens hebben getekend op dat alsnog te doen. De gifgasvoorraden in Syrië moeten onder internationaal toezicht worden gebracht om te voorkomen dat ze door wie dan ook nog eens gebruikt zullen worden.

De parlementaire assemblee van Europa's grootste verdragsorganisatie noemt het gebruik van gifgas nooit en nergens, met welke argumentatie dan ook, aanvaardbaar. Tegelijk roept de assemblee alle betrokkenen in en buiten Syrië op tot het zo snel mogelijk beleggen van een Internationale vredesconferentie om de burgeroorlog in het land te beëindigen en een einde aan het bloedvergieten te maken.

Met nog meer wapengeweld valt een duurzame oplossing niet te bereiken, aldus de verklaring die vandaag in Dubrovnik, Kroatië, is vastgesteld op initiatief van SP-senator Kox, voorzitter van de linkse fractie in de assemblee waarin de parlementen van 47 Europese landen vertegenwoordigd zijn. In de verklaring wordt verder opnieuw aangedrongen op onbelemmerde hulptransporten naar de meer dan een miljoen vluchtelingen, in het land zelf en in de buurlanden Jordanië, Libanon, Turkije en Irak.