nieuws

De Jong wil meer aandacht EU voor belangen kleine winkel

Veel kleine en zelfstandige winkels hebben het moeilijk. Naast de crisis zorgen de opkomst van het online shoppen en de bouw van megawinkelcentra ervoor dat veel kleine winkels in de problemen komen. SP-Europarlementariër Dennis de Jong: "Het is belachelijk dat juist in deze tijd vaak politieke keuzes worden gemaakt die veel van deze winkels de das om doen. Denk aan de BTW verhoging in Nederland van vorig jaar, maar ook aan de nog steeds voortgaande bouw van weidewinkels en shopping malls. Ook in Brussel is er bar weinig aandacht voor de belangen van de kleine winkel. Met mijn rapport hoop ik dit te veranderen."

Vanmiddag presenteert de Jong zijn rapport over de detailhandel in de Interne Markt Commissie van het Europees Parlement. Hierin staan diverse voorstellen om de kleine winkel een steun in de rug te geven. De Jong: "Gemeentes kunnen op dit moment last krijgen van Europese concurrentieregels, als zij kleine winkels via subsidies willen steunen. Hetzelfde geldt voor gemeentes die in hun bestemmingsplannen voorrang willen geven aan kleinschalige detailhandel. In mijn rapport vraag ik de Commissie hierover duidelijkheid te geven en de concurrentieregels soepel toe te passen."

Het rapport gaat verder in op oneerlijke handelspraktijken in de voedselketen. De Jong: "Veel boeren klagen erover dat zij te maken krijgen met wurgcontracten en veel te weinig betaald krijgen voor hun producten. Dit is een ingewikkeld vraagstuk, waarbij niet alleen de supermarkten, maar ook de tussenhandel een belangrijke rol spelen. Vooralsnog wil ik het Europese Vrijwillige Initiatief van de sector een kans geven. Dan moeten echter wel alle partijen, incl. de landbouworganisaties, aan het initiatief deelnemen en moeten er betere garanties komen voor de handhaving van gemaakte afspraken. Over twee jaar moet er een evaluatie plaatsvinden. Werkt het Initiatief niet, dan ligt het voor de hand wettelijke maatregelen te nemen. Tenslotte stel ik ook een verbod voor op verkoop beneden de kostprijs. Zo´n verbod is vooral gericht tegen voedseldumping door de supermarkten. Veel supermarktketens hebben hier al positief op gereageerd, dus ik ben hoopvol dat deze aanbeveling door het EP zal worden overgenomen."