EP steunt SP in strijd tegen acquisitiefraude

Vanmorgen heeft de Interne Markt commissie van het Europees Parlement unaniem ingestemd met het rapport van SP-Europarlementariër Dennis de Jong, waarmee het de strijd aanbindt tegen acquisitiefraude. De Jong: "Deze week nog kregen duizenden ondernemers een nepfactuur voor de registratie van hun patenten, voor maar liefst 960 euro. Dankzij initiatieven als het fraudemeldpunt zien veel ondernemers dat de factuur nep is, maar vaak gaat het mis. Met dit rapport doen we in Europa goede zaken om een eind te maken aan deze zwaar misleidende praktijken, bijvoorbeeld door in elk land zo´n meldpunt op te richten."

Het rapport gaat echter veel verder. Het EP spreekt zich via dit rapport uit voor zwarte lijsten voor veroordeelde bedrijven, alsmede van de meest voorkomende illegale praktijken. Ook worden malafide bedrijven uitgesloten van subsidies. Ook belangrijk is de mogelijkheid om collectief verhaal te kunnen halen. De Jong: "Nu wordt er vaak geen rechtszaak aangespannen omdat de bedragen te klein zijn, maar wanneer deze worden gebundeld gaat het als snel over miljoenen. Dit maakt de kans groter dat de daders ook daadwerkelijk worden aangepakt". Tot slot stelt De Jong voor afspraken te maken over de nationale vervolgingsrichtlijnen, om hiermee de aanpak van acquisitiefraude door de politie en het OM meer prioriteit te geven.

In de Tweede Kamer wordt hard gewerkt aan een initiatiefwet van de SP en VVD om acquisitiefraude in Nederland aan te pakken, onder andere door deze praktijken strafbaar te maken. De Jong: "Het is echter ook belangrijk dat er in Europa actie wordt genomen. Veel van deze bedrijven opereren vanuit andere lidstaten, dus samenwerking is cruciaal om ze aan te kunnen pakken. Met zoveel steun uit het Europees Parlement kunnen de lidstaten en de Europese Commissie hier niet meer omheen."