nieuws

‘Alleenstaande ouders zonder werk leveren 530 euro in’

Volgens SP-Kamerlid Tjitske Siderius zet minister Asscher alleenstaande ouders zonder werk in de kou. Door het samenvoegen van verschillende kindregelingen zakken vele duizenden gezinnen door het ijs. De kinderbijslag wordt verlaagd en blijft inkomensonafhankelijk. ‘Daarmee houdt PvdA-minister Asscher een oneerlijk systeem overeind. Met het samenvoegen van regelingen is niets mis, maar wel als het enige doel een bezuiniging van 800 miljoen euro is,’ aldus Siderius.

Vandaag stuurde Asscher zijn wetsvoorstel voor het samenvoegen van verschillende regelingen voor ondersteuning van ouders met kinderen naar de Tweede Kamer. Uit de voorstellen blijkt dat 91% van alle ouders met kinderen er op achteruit gaan. Volgens Siderius is dit onverstandig omdat nu juist herstel van koopkracht nodig en omdat miljoenen gezinnen nu onnodig in de problemen worden gebracht.

Siderius: ‘Het is goed dat Asscher het ingewikkelde systeem van kindregelingen aanpakt. Er is veel onnodige bureaucratie. Maar in plaats van de solidariteit te herstellen houdt Asscher vast aan een systeem waarin heel rijke ouders net zoveel kinderbijslag krijgen als de allerarmsten in Nederland. Het is teleurstellend dat een PvdA-minister hierin de VVD volgt.’