SP en VVD dienen wet tegen acquisitiefraude in

Vandaag hebben SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen en VVD-Kamerlid Foort van Oosten hun gezamenlijke initiatiefwet tegen acquisitiefraude ingediend. Ondernemers worden in dit voorstel beter beschermd tegen oneerlijke handelspraktijken en acquisitiefraude wordt eindelijk strafbaar. Dit is volgens de indieners hard nodig, aangezien het Nederlands bedrijfsleven jaarlijks voor naar schatting 400 miljoen euro gedupeerd raakt.

Met acquisitiefraude wordt onder meer het onder valse voorwendselen aansmeren van allerlei overeenkomsten bedoeld. Zo worden dagelijks ondernemers de dupe van ingekochte advertentieruimte in niet bestaande of nauwelijks gelezen gidsen. Door de wijze waarop de contracten zijn opgesteld komen ondernemers niet of nauwelijks van de gesloten overeenkomsten af.

De belangrijkste onderdelen van het voorstel van SP en VVD zijn het invoeren van een expliciete strafbepaling voor acquisitiefraude en een betere bescherming tegen dit soort oneerlijke handelspraktijken. Op deze wijze worden fraudeurs ontmoedigd en gestraft en zijn eerlijke ondernemers sneller van frauduleuze overeenkomsten bevrijd.

Directe aanleiding voor Gesthuizen en Van Oosten om de handen ineen te slaan was een rechterlijke uitspraak, waarin geconstateerd werd dat er tot nu te weinig mogelijk is om acquisitiefraude tegen te gaan. Dit wetsvoorstel repareert die lacune. Om die reden reageerden MKB-Nederland en VNO-NCW eerder al enthousiast op het voornemen van SP en VVD.

Betrokken SP'ers