Bashir: breng wirwar ov-chipkaart op orde

SP-Kamerlid Farshad Bashir vindt dat het kabinet de leiding moet nemen in het op orde brengen van de wirwar aan afspraken die zijn gemaakt over de ov-chipkaart. Vandaag bleek dat de commissie Meijdam – die de opdracht had een overkoepelende autoriteit voor de ov-chipkaart te creëren – niet geslaagd is in haar opzet. De vervoersbedrijven liggen dwars waardoor reizigers ook in de toekomst met vele verschillende instanties te maken krijgen als zij, bijvoorbeeld, vergeten zijn om uit te checken.

Volgens Bashir is genoeg tijd verspeeld. ‘De staatssecretaris moet orde op zaken stellen. De ov-chipkaart zou het openbaar vervoer aantrekkelijker moeten maken maar door de wirwar aan bedrijven, kaartjes, klachtenlijnen en tarieven raakt de reiziger het spoor bijster.’ Eerder pleitte Bashir om die reden al voor landelijke ov-tarieven en een eenduidig stelsel van abonnementen zodat de reiziger van te voren weet wat hij gaat betalen.

Bashir: ‘Zo ingewikkeld is het allemaal niet. Het kabinet moet zorgen voor één kaart die het overal doet en die overal even duur is. Dat is makkelijk en duidelijk voor de reiziger. Het wordt tijd dat de staatssecretaris met de vuist op tafel slaat om dit te regelen.’

Betrokken SP'ers