nieuws

Leijten: ‘Zet winsten en vermogens zorginstellingen in voor zorg’

SP-Kamerlid Renske Leijten wil dat het kabinet met maatregelen komt om de almaar groeiende winsten en vermogens van zorginstellingen daadwerkelijk in te zetten voor zorg. Uit onderzoek blijkt dat zorginstellingen in 2012 opnieuw vele miljoenen euro’s op hun bankrekening hebben bijgeschreven. Leijten: ‘Het is wrang te zien dat duizenden mensen in de zorg hun baan verliezen - en dat ouderen en gehandicapten hun zorg kwijtraken - terwijl honderden miljoenen euro’s zorggeld worden opgepot. Daar is dit geld niet voor bedoeld.’

Leijten stelt voor om een maximum te stellen aan het bedrag dat een zorginstelling als reserve mag aanhouden. ‘Een logische maatregel. Geld voor de zorg wordt opgebracht door de premie- en belastingbetaler. Dat geld is bedoeld om zorg van te verlenen, niet om op te potten op een bankrekening‘, aldus Leijten. Volgens Leijten ligt het risico op de loer dat reserves ingezet worden voor risicovolle beleggingen of commerciële avonturen die niets met zorg te maken hebben.

Om zorginstellingen meer zekerheid te geven over hun financiële positie stelt Leijten voor om de afhankelijkheid van banken in de zorgsector kleiner te maken. Dat kan ondermeer door de overheid garant te laten staan voor investeringen in de zorg die getoetst en goedgekeurd zijn. Hierdoor kunnen de reserves worden verkleind en hoeven zorginstelling minder rente te betalen aan banken.

Betrokken SP'ers