Kamer steunt SP: versterking medezeggenschap scholen

Een motie van SP, CDA, PvdA en D66 om de medezeggenschap op scholen te versterken is vandaag aangenomen. Hierdoor krijgt de medezeggenschapsraad een sterkere positie tegenover schoolbesturen. Zo kan de medezeggenschapsraad aanspraak maken op rechtsbijstand, komt er een regeling voor nalevingsgeschillen en is er de mogelijkheid om besluiten terug te draaien. Het scholingsbudget voor leden gaat voortaan rechtstreeks naar de medezeggenschapsraad.

SP-Kamerlid Jasper van Dijk: ‘Dit is goed nieuws voor leerlingen, leraren en ouders. Vorig jaar was er nog onvoldoende steun, maar nu is een Kamermeerderheid alsnog tot de conclusie gekomen dat schoolbestuurders een volwaardige tegenmacht nodig hebben. Met deze versterking krijgt de medezeggenschap veel meer slagkracht. Dat mag ook wel, want het fiasco met Amarantis heeft laten zien dat bestuurders soms moeten worden bijgestuurd.’

In het najaar gaat de Kamer in debat over andere voorstellen rond medezeggenschap, zoals het instemmingsrecht op de begroting.

Betrokken SP'ers