nieuws

Gevangenispersoneel keert zich massaal tegen plannen Teeven

Maar liefst 90% van het gevangenispersoneel ziet er niks in om veroordeelde criminelen met een elektronische enkelband thuis op de bank te zetten. Dit blijkt uit onderzoek van de SP onder meer dan 2500 man gevangenispersoneel. 'Mensen maken zich zorgen over de veiligheid van familie van gedetineerden, over het gebrek aan begeleiding en werk voor mensen die thuis komen te zitten en over de vraag of mensen het wel als straf ervaren', aldus SP-Kamerlid Nine Kooiman.

Kooiman lanceerde op zaterdag 30 maart de enquête onder gevangenispersoneel. Binnen 10 dagen reageerden meer dan 2500 medewerkers uit het gevangeniswezen. Een docent uit een gevangenis vraagt zich af hoe veilig de zogenaamde thuisdetentie is voor de omgeving. Daarnaast, zegt deze gevangenisdocent: ‘Als gedetineerden thuis zitten met een enkelbandje missen ze de trajecten in de inrichting die hen voorbereiden op de terugkeer in de maatschappij. En wie gaat deze groep controleren?’ Een gevangenismedewerker uit Noord-Holland schrijft bezorgd: ‘Er is al geen werk voor mensen zonder een strafblad, hoe willen ze gedetineerden met een enkelband dan aan het werk houden?’ Ook veel andere respondenten uiten hun zorgen over het gebrek aan toezicht, begeleiding en dagbesteding.

Kooiman: ‘Uit de gigantische respons blijkt dat het personeel van gevangenissen blij is dat ze eens van zich kunnen laten horen. Het geluid van deze mensen is voor mij ontzettend belangrijk in aanloop naar het debat in de Tweede Kamer. De enquête loopt nog, dus ik hoop dat iedereen die in een gevangenis werkt de enquête invult en zijn collega’s erop wijst. Spreek je uit!'

Vul hier de enquête in.

Betrokken SP'ers