nieuws

Gesthuizen: 'Het Nederlandse asielbeleid schiet ernstig tekort'

Vandaag heeft staatssecretaris Teeven de onderzoeksresultaten naar buiten gebracht over de zelfmoord van de Russische asielzoeker Dolmatov. Gebleken is dat alles wat maar mis kon gaan ook daadwerkelijk mis ging. Dolmatov zat onterecht in vreemdelingenbewaring, zijn rechtsbijstand was slecht geregeld en de medische zorg schoot ernstig tekort. Juist voor dat laatste punt vroeg de SP keer op keer aandacht maar steeds haalde het kabinet de schouders op.

SP-Kamerlid Gesthuizen: 'Deze bevindingen zijn hartverscheurend. Voor Dolmatovs nabestaanden moet dit nieuws als een bom inslaan.' Volgens het onderzoek wordt de Nederlandse asielprocedure beheerst door protocollen, formulieren en computersystemen. De menselijke maat is volkomen weg en uiteindelijk kan dat dus gruwelijk fout gaan.

De Inspectie van Veiligheid & Justitie is niet mals in haar bevindingen. Ze concludeert dat er op verschillende momenten door verschillende organisaties onzorgvuldig is gehandeld. Het begon allemaal met een verkeerd vinkje in het computersysteem, waardoor Dolmatov “onrechtmatig” in plaats van “rechtmatig” in Nederland verbleef. Hierdoor werd gedacht dat hij uitgezet moest worden en volgde vreemdelingendetentie.

Gesthuizen: 'Onlangs kreeg ik bij een werkbezoek van zowel de IND als de DT&V (Dienst Terugkeer en Vertrek) nog te horen dat de uitvoering van het Nederlandse vreemdelingenbeleid goed is. Sterker nog: men wilde van geen enkele kritiek horen. Maar een totaal gebrek aan reflectie is gevaarlijk; dan zie je je eigen fouten niet meer.' Volgens Gesthuizen moet staatssecretaris Teeven zich flink achter de oren krabben en zich afvragen of hij bereid is het nu echt anders te gaan doen. 'Anders is hij gewoon niet de juiste man voor deze portefeuille,' aldus Gesthuizen.

Gesthuizen zal zodra de Kamer dinsdag weer vergadert een debat aangevragen met staatssecretaris Teeven.

Betrokken SP'ers