Doorbraak: meer zekerheid voor flexwerkers

Het SP-initiatiefwetsvoorstel Zekerheid voor Flex is nagenoeg overgenomen in het sociaal akkoord. SP-Kamerlid Paul Ulenbelt: ‘De koers van steeds meer onzekerheid en flexibilisering is radicaal gekeerd. Dit is een doorbraak voor iedereen die afhankelijk is van onzekere arbeidscontracten. Honderdduizenden werknemers met een onzeker contract gaan de zekerheid krijgen waar zij naar snakken.’

Doordat de voorstellen van de SP zijn overgenomen krijgen werknemers met tijdelijke contracten eerder een vast contract, meer zekerheid over hun toekomst en wordt de valse concurrentie op arbeidsvoorwaarden beëindigd. Daarnaast stimuleert ‘Zekerheid voor flex’ de scholing en productiviteitsgroei van werknemers waar de eenentwintigste eeuw om vraagt. Door de toenemende zekerheid over het inkomen zijn mensen eerder in staat om grote besluiten te nemen zoals het kiezen voor gezinsuitbreiding of het kopen van een huis. Dat is goed voor de economie en de consumptie-uitgaven. Ulenbelt is zeer verguld met de steun die werkgevers en werknemers aan zijn wetsvoorstel hebben gegeven.

Voorstellen die nagenoeg worden overgenomen uit het initiatiefwetsvoorstel Zekerheid voor Flex:

  • Na twee jaar krijgen flexwerkers een vast contract. Dat is nu pas na 3 jaar.
  • Er komt een ontslagvergoeding voor flexwerkers
  • Nu kunnen werkgevers een werknemer ontslaan en na 3 maanden weer aannemen met opnieuw een tijdelijk contract. Om te voorkomen dat werkgevers hiermee proberen werknemers eindeloos tijdelijke contracten te geven wordt deze termijn 6 maanden.
  • Flexwerkers met een contract met een duur van 6 maanden of minder krijgen geen proeftijd meer. Dat geldt ook voor een aansluitend contract.
  • Bij CAO kan nu onbeperkt worden afgeweken van het maximaal aantal tijdelijke contracten. Dit wordt nu aan banden gelegd.
  • Er komt een aanzegtermijn van een maand bij het beëindigen van tijdelijke contracten met een duur van zes maanden of langer.
  • Het concurrentiebeding waardoor flexwerkers na ontslag niet bij een concurrent van de werkgever mag gaan werken wordt geschrapt, behalve in het geval van bijzondere omstandigheden.
  • Bij CAO kan de wettelijke termijn voor het benutten van het uitzendbeding worden verlengd tot ten hoogste 78 weken. Dat geeft uitzendkrachten meer inkomenszekerheid.
  • Payroll constructies worden tegen gegaan en de bijzondere ontslagregels bij payrolling worden geschrapt.

Betrokken SP'ers