Een verblijfsververgunning voor 200.000 euro?

De laatste weken heeft een aantal EU-lidstaten laten weten dat zij rijke buitenlanders een verblijfsvergunning wil geven als deze bijvoorbeeld een huis kopen in zo’n land. Het gaat hier om onder andere Spanje, Portugal, Hongarije, Ierland en Cyprus. Niet toevallig zijn het vooral landen die in grote financiële problemen verkeren door de economische crisis. Maar wie een verblijfsvergunning van deze Schengen-landen bezit kan zich daarna ook vrij in Nederland vestigen. Vandaag gaf staatssecretaris Teeven aan dat hij ook wel oren heeft naar zo’n regeling.

SP Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen: ‘Dit is de uitverkoop van Nederland ten top. Als je een zak geld meebrengt dan ben je welkom en kijken we nergens meer naar?’ Gesthuizen vindt het verder kwalijk dat op deze manier onderscheid gemaakt tussen rijke en arme migranten. ‘Komende zaterdag ben ik uit solidariteit bij de mensen in de Vluchtkerk in Amsterdam. Veel mensen die daar zitten, bijvoorbeeld Somaliërs, moeten van deze regering koste wat kost terug naar gevaarlijke landen waar honderden doden per maand vallen door het geweld. Gesthuizen: ‘Ik vind het hemeltergend om te zien dat staatssecretaris Teeven vluchtelingen zoveel mogelijk buiten de deur wenst te houden, maar deze voor rijke migranten wijd opent.’

De SP maakt zich bovendien zorgen over het gemak waarmee op deze manier geld kan worden witgewassen. Hoe het zit met zulke risico’s kon Teeven niet aangeven.

Betrokken SP'ers