nieuws

Ulenbelt overhandigt zwartboek misgelopen kinderopvangtoeslag

SP-Kamerlid Paul Ulenbelt heeft woensdag ruim 500 klachten van mensen die kinderopvangtoeslag zijn misgelopen overhandigd aan minister Asscher. Toeslaggerechtigden hebben door een wijziging in de regels van de Belastingdienst geen toeslag gekregen voor de opvang van hun kinderen, terwijl ze daar wel recht op hadden.

Asscher en Ulenbelt

Kamerlid Manja Smits heeft de afgelopen weken een onderzoek uitgevoerd via de website van de SP. Mensen die de toeslag jaarlijks terugvroegen zijn in de problemen gekomen, nu de toeslag alleen nog maandelijks mag worden teruggevraagd. Onder hen zijn veel ZZP-ers met wisselende uren, voor wie de hoogte van de toeslag van maand tot maand verschilde. Voor anderen gold dat ze de toeslag op jaarbasis ontvingen omdat ze het gebruikten als spaarpotje. Deze mensen zijn volgens Smits onvoldoende geïnformeerd over de wijziging.

Debat Kinderopvang

'Deze maatregel is ingevoerd om fraude tegen te gaan. Daar is niets mis mee, maar zorg er dan in ieder geval voor dat mensen op de hoogte zijn. De kwaliteit van de informatievoorziening was nu echt onder de maat, zo blijkt uit ons onderzoek', aldus Smits. Zij wil dat de minister coulant met deze gevallen omgaat en stelt een overgangsjaar voor.

Asscher bleef hameren op eigen verantwoordelijkheid van ouders. Hij weigerde te erkennen dat ook sprake is van een falende communicatie.