De Jong: actie EU tegen Israëlische behandeling Palestijnse gevangenen

SP-Europarlementariër Dennis de Jong was aanwezig bij de protestactie van Amnesty International en Palestijnse solidariteitsgroepen in Brussel. De demonstranten vragen met hun actie aandacht voor de behandeling van Palestijnse gevangenen door Israël. De Jong: ‘De Europese Unie moet in actie komen en niet langer instemmen met de voortdurende uitbreiding van de handelsvoordelen via de zogenaamde associatieverdragen met Israël. Israël gebruikt zogenaamde administratieve detentie om duizenden Palestijnen, soms zelfs kinderen, zonder proces vast te zetten. Dat is in strijd met de Universele rechten van de mens en daarmee ook in strijd met de voorwaarden voor het handelsverdrag. Ik wil dat EU hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse zaken Ashton Israël deze praktijk veroordeelt.’

In verschillende gevangenissen zijn Palestijnen in hongerstaking gegaan in protest tegen de voortdurende administratieve detentie. Volgens Amnesty International en Palestijnse solidariteitsgroepen is de situatie van enkele hongerstakers inmiddels zorgelijk. Tijdens de actie in Brussel werd speciale aandacht gevraagd voor deze hongerstakers.

Het Europees Parlement stemde vorig jaar in met uitbreiding van de handelsvoordelen van Israël door de Europese Unie. De SP verzette zich daar destijds tegen, onder meer vanwege schendingen van mensenrechten en de voortdurende bezetting van Palestina door Israël.