nieuws

Eerste Kamer weigert haastwerk

De Eerste Kamer zal zich pas volgende week uitspreken over de huurverhogingsvoorstellen van minister Blok. De fracties van VVD en PvdA wilden de zaak al vandaag afronden, maar de overige fracties wensten meer tijd om de voorstellen te bestuderen.

Eerder riep minister Blok dat de wetsvoorstellen vóór 1 maart aangenomen zouden moeten zijn. De Senaat heeft zich daardoor niet onder druk laten zetten en rondt de beraadslagingen nu volgende week dinsdag af. Het maatschappelijk verzet tegen de voorstellen groeit ondertussen met de dag. De Woonbond biedt vandaag een protestpetitie aan de Eerste Kamer aan, samen met andere huurderscomités. De woningcorporaties zijn tegen de plannen en ook andere verhuurders hebben zware kritiek. De huurvoorstellen hangen nauw samen met het plan van de regering om 1.75 miljard aan verhuurderheffing bij de corporaties weg te halen. Dat plan heeft geleid tot een drastische afname van de bouwvoorstellen van de woningcorporaties. Op zijn beurt heeft dat een negatieve invloed op de werkgelegenheid in de bouw en op de economische groei.

Huuralarm

Dinsdagmiddag kwamen huurders in actie met het 'huuralarm' om de Eerste Kamer te wijzen op de gevolgen van de kabinetsplannen

Eerder deze week stelde SP-voorman Emile Roemer voor om met een investeringsprogramma, met name in de bouw, te proberen de stilgevallen economie weer op gang te brengen en de werkloosheid zo te lijf te gaan. De regering wil daar echter nog steeds niet van weten, met alle negatieve gevolgen vandien.

Betrokken SP'ers