nieuws

Van Bommel: Bouw Europese subsidies af

Een groot gedeelte van de huidige Europese subsidies kan worden afgeschaft omdat landen deze prima zelf kunnen verstrekken. De Nederlandse regering en het Verenigd Koninkrijk willen inventariseren welke bevoegdheden terug kunnen uit Brussel. Dat zou ook met subsidies moeten gebeuren volgens Harry van Bommel: ‘De EU-begroting wordt nu gezien als één grote subsidiepot waar iedereen zijn aandeel van wil. Daarmee wordt deze nooit kleiner. Er is geen enkele noodzaak voor de EU om fietspaden, dierentuinen en de scholing van werklozen te subsidiëren. Landen moeten weer meer zelf gaan doen. Dat komt de efficiëntie en fraudebestrijding alleen maar ten goede.’

Van Bommel deed zijn oproep tijdens het debat over de Eurotop. Daar komen vanaf morgen de Europese regeringsleiders bijeen om een akkoord te bereiken over de EU-begroting tot en met 2020. Ondanks dat de EU lidstaten streng toespreekt om te bezuinigen, willen ze tegelijkertijd de EU-begroting laten stijgen. Van Bommel: ‘Dat komt door de overdadige subsidies maar ook bijvoorbeeld door de torenhoge salarissen van ambtenaren. Die zitten uit angst voor inkomensverlies gevangen in een gouden kooi. De realiteitszin is daardoor weg. Daarom moeten de salarissen drastisch worden verlaagd. Ook zou helpen als nationale ambtenaren en EU-ambtenaren vaker van plek wisselen.

In het debat vroeg Van Bommel ook aandacht voor de vele EU-subsidies die terecht komen bij winstgevende multinationals als Unilever, Philips en Mercedes-Benz. Hij riep de regering op te voorkomen dat de EU doorgaat met het bekostigen deze bedrijven. Van Bommel: ‘Onder andere in Polen werden subsidies verstrekt voor managers van dit soort bedrijven. EU-subsidies zijn niet bedoeld om hun winsten te spekken.’ De premier zei toe deze voorvallen te onderzoeken.

Betrokken SP'ers