nieuws

Kamer steunt SP: meer transparantie bij vertrouwelijke informatie

De Tweede Kamer heeft dinsdag brede steun uitgesproken voor een voorstel van SP-Kamerlid Arnold Merkies om voortaan verslag te leggen van bijeenkomsten waarbij de Tweede Kamer vertrouwelijk wordt geïnformeerd. Dit maakt het achteraf mogelijk om te zien hoe de Tweede Kamer door de minister is geïnformeerd en hoe de Kamer daar mee om is gegaan.

Merkies: 'Vergaderingen van de Tweede Kamer horen in principe openbaar te zijn. Helaas kunnen we niet voorkomen dat er soms een vergadering achter gesloten deuren plaatsvindt. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer Kamerleden vertrouwelijk worden geïnformeerd over een op handen zijnde steunoperatie voor een bank. Omdat deze informatie niet openbaar mag worden gebruikt vindt er dus ook geen publieke verantwoording plaats.'

Wanneer er verslag wordt gelegd van deze vertrouwelijke bijeenkomsten is publieke verantwoording achteraf wel mogelijk. Er kan dan op een later tijdstip worden besloten om de vertrouwelijkheid op te heffen, wanneer die niet meer noodzakelijk is. Dan kan iedereen zien wat er is besproken, of de juiste informatie is gegeven en hoe de Kamer daarop heeft gereageerd.

Betrokken SP'ers