Drie vragen aan Roemer over de bouw

Nu de werkloosheid records breekt en het consumentenvertrouwen tot recorddiepte daalt, moet de regering haar koers bijstellen. Dat zegt SP-leider Emile Roemer, die in de bouw wil investeren om de werkloosheid tegen te gaan.

Klik op de afbeelding om naar de Facebook van Emile Roemer te gaan. Daar kun je meteen de afbeelding met jouw contacten delen.

Waarom is dit nodig? Steeds meer mensen raken hun baan kwijt. In januari zelfs meer dan 20.000 mensen. Ondertussen zitten bijna 600.000 mensen werkloos thuis. Onder jongeren is het probleem nog groter. 15% van de jongeren kan gewoon geen baan vinden. Als je dat nooit hebt meegemaakt, kun je je haast niet voorstellen wat de impact van het kwijtraken van je werk is, zeker in tijden dat er nauwelijks een andere baan te vinden is. Elke dag gaan er vijf aannemersbedrijven op de fles. De economie zit al tijden in een recessie en ondertussen zitten Rutte en Asscher op hun handen. Terwijl dit de tijd is om de handen uit de mouwen te steken. Dat willen wij als SP doen. De handen uit de mouwen en de schop in de grond.   Waarom de bouw? In de bouw vallen misschien wel de hardste klappen. Mensen vertrouwen er niet op dat dit kabinet de crisis aanpakt en houden dus de hand op de knip. Huizen worden niet verkocht en dus verhuizen mensen niet. Terwijl een verhuizing nou juist het moment is dat mensen flink aan hun oude of nieuwe huis gaan verbouwen.   En omdat Asscher en Rutte de woningcorporaties het vel over de neus trekken, houden die ook geen geld over. Het resultaat? Nog minder onderhoud aan huizen, nog minder nieuwbouw, nog meer werkloze bouwvakkers. Volslagen idioot.     Wat stel je voor dan? Er is zoveel wat je kunt doen, en wat nu niet gebeurt. Met steun van D66, ChristenUnie en de SGP melken PvdA en VVD de woningcorporaties uit. 1,75 miljard halen ze daar weg. Wij zeggen, schrap die boete voor corporaties die bereid zijn te bouwen en mensen aan het werk te helpen. Dat levert zoveel BTW op dat het niks hoeft te kosten. Sterker nog, je hoeft mensen in de bouw geen WW of bijstand te betalen, dus het is vermoedelijk nog goedkoper ook.

Maak eindelijk werk van het isoleren van sociale woningbouw. Goed voor het klimaat, goed voor de portemonnee van de huurder en goed voor de bouw. Drie vliegen in één klap!

Maar er zijn ook kleinere maatregelen die een groot verschil kunnen maken. Laat ouders makkelijker garant staan voor de hypotheek van hun kinderen. Dan kunnen die kinderen een huis kopen en verbouwen, wat ook weer banen oplevert.

Door oude kachels, geisers en CV-ketels te vervangen, die hartstikke gevaarlijk zijn en een groot risico opleveren voor koolmonoxidevergiftiging, kan de installatiebranche een miljard euro omzetten in korte tijd.

Daarnaast hadden we in ons verkiezingsprogramma al een investeringspakket van drie miljard als enige partij. Natuurlijk kost dat op korte termijn geld, maar wegen, spoor en huizen moeten toch onderhouden worden. En als de economie aantrekt, levert dat ons allemaal geld op. Ook kan je – door oudere werknemers de kans te geven vervroegd met pensioen te gaan – jongeren de kans geven op een baan, die zij nu niet kunnen vinden. Een soort VUT 2.0

Het belangrijkste is dat het kabinet niet langer op de handen mag blijven zitten. Natuurlijk is de crisis een Europees fenomeen, maar ondertussen doen we het slechter dan heel veel andere landen in Europa. Rutte en Asscher mogen zich – met elke dag dat ze niks doen – meer werklozen en minder economische groei persoonlijk aantrekken. Kom van je stoel, steek die schop in de grond en help mensen aan het werk! Op mijn steun kunnen ze dan rekenen.