nieuws

Van Dijk: richt fonds op voor promotie popmuziek

Er moet een fonds komen voor de promotie van Nederlandse popmuziek. Dat voorstel doet SP Kamerlid Jasper van Dijk vandaag bij Eurosonic Noorderslag. Van Dijk: ‘Het vorige Kabinet heeft de promotie van Nederlandse popmuziek volledig wegbezuinigd. Dat is doodzonde, want nu gaat veel talent verloren. De regering zou de waarde van popmuziek net als andere muziekstromingen moeten erkennen. Een fonds voor popmuziek biedt een geweldige kans aan Nederlands talent.’

Met het fonds worden Nederlandse bands en artiesten geholpen om in het buitenland door te breken. Indien een artiest in aanmerking komt voor het fonds, krijgt het advies en begeleiding bij het opstellen en uitvoeren van een internationaal plan en een bijdrage in de kosten van de geplande activiteiten. Naast het feit dat hiermee creativiteit wordt beloond, is het economisch interessant. De exportwaarde van Nederlandse artiesten bedraagt meer dan 80 miljoen euro. Van Dijk zal het plan voorleggen aan minister Bussemaker van cultuur. Met een bedrag van circa één miljoen euro krijgen veel artiesten een kans.

Met het voorstel voor een fonds bouwt Van Dijk voort op de SP-nota "Oorstrelend en Hartveroverend” van Arda Gerkens. Daarin wordt onder meer gepleit voor meer aandacht voor Nederlandse muziek op de radio, ondersteuning voor popmuziek vanuit gemeentes en voldoende kansen voor podia, muziekeducatie en oefenruimtes.

Van Dijk doet donderdag 10 januari mee aan het politieke debat op Eurosonic Noorderslag. Het vindt plaats om 16:30 in De Oosterpoort, C2.

Betrokken SP'ers