nieuws

Kooiman blij met aanpak kindermishandeling

‘Om kindermishandeling aan te pakken is er meer nodig dan alleen een verplichte meldcode die hulpverleners en leerkrachten vertelt wat ze moeten bij een vermoeden van mishandeling. Je moet deze mensen scholen en zorgen dat kinderen behandeling krijgen’, aldus SP-Kamerlid Nine Kooiman. Staatssecretaris Van Rijn zegde Kooiman toe dat er extra scholing voor jeugdhulpverleners komt om huiselijk geweld en kindermishandeling beter te kunnen signaleren.

Kooiman debatteerde daarnaast over de dubbele oudertoestemming. Om de behandeling van een kind te starten is op dit moment toestemming nodig van beide gezaghebbende ouders. 'Maar wat nu als een van de ouders ook de dader is?', vroeg Kooiman zich af. 'In sommige gevallen moet de toestemming van één ouder afdoende zijn om een kind te kunnen helpen.' In de praktijk komt het nog wel eens voor dat deze hulp stagneert, dit komt het welzijn van het kind niet ten goede. De staatssecretaris zei Kooiman toe om te kijken waar hulpverleners in de praktijk tegenaan lopen en gaat kijken of het mogelijk is om met toestemming van slechts één ouder het kind te behandelen wanneer dit noodzakelijk is.

Nine Kooiman

Ook kreeg het SP-Kamerlid het voorstel aangenomen dat de gesteldheid van ouders reden kan zijn om extra onderzoek te doen naar het welzijn van het kind. Kooiman: 'Als bijvoorbeeld een huisarts of psychiater constateert dat een ouder verslaafd of ernstig verward is, moet er een oudermelding worden afgegeven. Daar kunnen we een hoop problemen mee voorkomen.'

Ten slotte heeft Kooiman zorgen over het Kinder- en Jeugd Traumacentrum in Leeuwarden. ‘Eerder heb ik op de bres moeten springen voor het Traumacentrum in Haarlem,’ zegt Kooiman. 'De toenmalig staatssecretaris zou de financiën regelen, maar nu komt het andere centrum in de problemen. Dat zou niet mogen gebeuren.’ Staatssecretaris Van Rijn heeft toegezegd om in gesprek te gaan met het Kinder- en Jeugd Traumacentrum om problemen op te lossen.