nieuws

Karabulut: 'Spreekvaardigheidstoets inburgering niet alleen via computertest'

Veel inburgeraars die voldoen aan het beoogde taalniveau zakken toch voor de Toets Gesproken Nederlands (TGN) als onderdeel van het inburgeringsexamen. Vooral mensen uit Aziatische landen hebben hier grote moeite mee vanwege de uitspraak. Karabulut: ‘Het is heel gek dat mensen die bewezen ingeburgerd zijn en het voor een inburgeringsdiploma vereiste taalniveau spreken toch zakken voor de computertoets. Dat komt omdat de computer alleen toetst op uitspraak in plaats van spreekvaardigheid.‘

De gevolgen van het niet behalen van dit onderdeel van het inburgeringsexamen zijn verstrekkend. Geen inburgeringsdiploma betekent dat mensen geen permanente verblijfstitel kunnen krijgen, op hoge kosten worden gejaagd maar zich ook niet kunnen naturaliseren tot Nederlander. De SP gaat er bij minister Asscher op aandringen deze toets aan te passen. Karabulut: ‘Inburgeringsonderwijs blijft mensenwerk. Ik vind dat er een mogelijkheid moet komen dat mensen die drie keer zakken voor de computertoets, dit examen bij een examinator moeten kunnen afleggen. Dat is het minste wat de minister kan doen’.

Daarnaast pleit Karabulut in de schriftelijke vragen aan de Minister voor een breder onderzoek naar nut en noodzaak van de computertoets en mogelijke alternatieven. Ook wil zij dat inburgeringsonderwijs behandeld moet worden als gewoon onderwijs en de minister de verspilling die marktwerking heet moet stoppen.

Kijk hier de uitzending van Kassa terug waarin dit onderwerp besproken werd en waar Sadet Karabulut te gast was.

Betrokken SP'ers