nieuws

Bashir verbolgen over laconieke houding Mansveld spoorveiligheid

SP-Kamerlid Farshad Bashir is verbolgen dat staatssecretaris Mansveld de Kamer onvolledig heeft geïnformeerd over de aanbestedingen van spooronderhoud. Mansveld gaf aan dat er niets aan de hand was, terwijl er op dat moment al enkele maanden een zeer kritisch rapport op het ministerie in een la lag te verstoffen. In dit rapport zouden de huidige aanbestedingen van ProRail, die leiden tot steeds lagere prijzen en steeds lagere kwaliteit van het spooronderhoud, met de grond gelijk worden gemaakt.

'Mansveld heeft een hoop uit te leggen en moet zo snel mogelijk naar de Kamer komen. Enkele maanden geleden vroeg ik staatssecretaris Mansveld hiernaar en deed ze alsof er niks aan de hand was. Nu blijkt dat er in haar kamer een rapport ligt dat het omgekeerde lijkt te beweren. Dan heb je dus gewoon de Kamer niet, fout of onvolledig geïnformeerd', aldus Bashir.

Bashir wil dat Prorail stopt met het aanbesteden van het onderhoud aan het spoor en dit zelf uitvoert. 'Onderhoud aan het spoor is geen normale markt. Het enige waar een bedrijf op kan concurreren is de prijs. Dit is een perverse prikkel, waardoor de kwaliteit achteruit holt en de reiziger geconfronteerd wordt met extra vertragingen door de slecht staat van ons spoor. Ik wil de kwaliteit, het reizigersbelang en de veiligheid voorop zetten. Daar begin je mee door die onzinnige aanbestedingen te stoppen.'

Betrokken SP'ers