nieuws

Roemer op de bres voor Mediafonds

SP-leider Emile Roemer heeft vanmiddag de actievoerders voor het behoud van het Mediafonds een hart onder de riem gestoken. Net als de aanwezige film- en documentairemakers vreest Roemer dat afschaffing van het fonds – zoals het kabinet wil – zal leiden tot een kaalslag in productie van films en documentaires.

Nu nog krijgt het onafhankelijke Mediafonds jaarlijks zo'n 16 miljoen euro van het ministerie van OCW. Onder druk van de bezuinigingen van het kabinet dreigt deze jaarlijkse subsidie te stoppen. Roemer: ‘Mooie documentaires en goede Nederlandse producties moet je actief steunen. Dit kabinet doet op dit gebied hetzelfde als Rutte-I. Het mes erin en laat iedereen het maar uitzoeken. Meer doen met minder, noemen ze dat. Het is holle retoriek, je kunt niet zeggen dat het allemaal mooier en beter moet terwijl je tegelijk de geldkraan grotendeels dichtdraait.’

Maandag werd het gebouw van het Mediafonds bezet door film- en televisiemakers die willen dat de Tweede Kamer de opheffing van het Mediafonds blokkeert. SP-mediawoordvoerder Jasper van Dijk diende eerder een voorstel in om het Mediafonds te behouden. Daar zal dinsdag over gestemd worden.

Betrokken SP'ers