nieuws

Europarlement steunt SP en wil aanpak wurgcontracten franchisenemers

Uit stemmingen op 18 december bleek dat de interne markt commissie van het Europees Parlement voorstellen van de SP steunt om een einde te maken aan de wurgcontracten waar franchisenemers mee worden geconfronteerd. SP-Europarlementariër Dennis de Jong: ‘Nu is de Europese Commissie aan zet om de bestaande Europese wetgeving op de schop te nemen zodat franchisenemers weer de vrijheid krijgen van echte ondernemers.’

Franchisenemers hebben bij de SP-Eurofractie een stapel klachten en concrete problemen over Europese franchiseregels neergelegd. De Jong: ‘Als bijvoorbeeld een franchisenemer van de Albert Heijn besluit zijn zaak te verkopen, mag dat alleen aan het moederbedrijf. Met maar één onderhandelingspartner, die bovendien erg machtig is, kun je als franchisenemer dus geen eerlijke prijs krijgen voor de zaak. Het Europees Parlement is het nu met mij eens dat dit in strijd is met de Europese concurrentieregels’.

Niet alleen via financiële regels worden franchisenemers teveel beknot door het moederbedrijf. De Jong : ‘Moederbedrijven hebben nu veel te veel macht over het reilen en zeilen van franchisenemers. Zij zijn echte ondernemers, het is voor hen dan ook heel belangrijk dat ze zelf de inrichting van de winkel kunnen verzorgen, kunnen uitbreiden, of een ander type zaak in dezelfde branche openen als de klant bijvoorbeeld minder te besteden krijgt. Het Europarlement heeft nu eindelijk oog voor deze problemen en steunt franchisenemers in deze belangrijke eisen’.

Betrokken SP'ers