nieuws

Amarantis–drama bewijst failliet van schaalvergroting

De enorme financiële puinhoop bij scholenkolos Amarantis toont het failliet aan van de schaalvergroting in het onderwijs. Dat zegt SP-fractieleider Emile Roemer in reactie op berichten in de Volkskrant. ‘Het moet eens afgelopen zijn met de zelfverrijking door schoolbestuurders die alle ruimte krijgen om onderwijsgeld te verspillen. ’

De schaalvergroting in het onderwijs ging gepaard met een enorme machtstoename van schoolbestuurders. Terwijl de overheid zichzelf op afstand zette, kregen schoolbestuurders alle touwtjes in handen rond de financiering, de huisvesting en de kwaliteit van onderwijs. Scholengemeenschap Amarantis is een pijnlijk voorbeeld van dat proces: meer dan 30.000 leerlingen, tekortschietende kwaliteit en bestuurders die meer bezig waren met vastgoedprojecten dan met onderwijs. Helaas is Amarantis niet het enige voorbeeld. Vooral bij ROC’s (Zadkine) en Hogescholen (InHolland) zie je vergelijkbare ontwikkelingen.

De SP zal tijdens de onderwijsbegroting op woensdag 5 december voorstellen doen om een eind te maken aan de wantoestanden. Drie zaken staan centraal: schaalverkleining, aanpak van bestuurders en een betere organisatie van de onderwijshuisvesting. Scholen zouden niet meer leerlingen moeten hebben dan de conciërge nog zou kunnen herkennen. Falende bestuurders moeten op non-actief kunnen worden gesteld. De onderwijshuisvesting moet in handen van de (lokale) overheid komen, zodat wordt voorkomen dat schoolbestuurders zich gedragen als projectontwikkelaars.

Betrokken SP'ers