nieuws

Kamer steunt SP: menswaardige opvang voor vreemdelingen

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen kreeg woensdag steun voor haar voorstel om menswaardige opvang te regelen voor vreemdelingen die niet terug kunnen keren. ‘Sommige mensen zijn uitgeprocedeerd, maar hebben simpelweg geen keuze. De Nederlandse overheid heeft dus het uitzetbeleid niet op orde, maar zet toch mensen op straat. Dat is vanaf nu verleden tijd.’

Afgelopen dinsdag boden asielzoekers een petitie aan aan de Tweede Kamer waarin ze aandacht vroegen voor hun benarde situatie.

‘Soms werkt bijvoorbeeld een herkomstland niet mee of zijn mensen te ziek om terug te keren. Ondanks dat de Nederlandse overheid de uitzetting niet voor elkaar heeft gekregen wordt men toch op straat gezet. Ik ben blij dat er eindelijk een structurele oplossing wordt gezocht voor deze mensen.’

In verband met de schrijnende situatie in de tentenkampen van Den Haag en Amsterdam is door Gesthuizen de regering gevraagd om binnen een week uitvoering te geven aan haar voorstel.

‘De winter staat voor de deur. Daarom moeten de tentenkampen volgende week weg zijn en moet er opvang geregeld zijn voor deze mensen. Ik wil zo snel mogelijk horen hoe het kabinet dit gaat doen’, aldus Gesthuizen.