Europese interne markt moet niet voor eenheidsworst zorgen

De interne markt heeft gezorgd voor banen en economische voorspoed, maar er is nog sprake van een flink aantal rafelranden die snel moeten worden aangepakt. Dat betoogde SP-Europarlementariër Dennis de Jong tijdens het debat over 20 jaar interne markt in het Europees Parlement in Straatsburg. De Jong: 'De Commissie moet nu de overdreven nadruk op schaalvergroting, sociale dumping en doorgeslagen vermarkting van de publieke diensten aanpakken'.

De Jong: 'Brussel stimuleert nu vooral bedrijven om over de grens heen binnen Europa actief te worden. De aantrekkelijkheid van wereldsteden als Rotterdam of Rome is echter juist dat ze van elkaar verschillen. Kleine ondernemers, unieke restaurants en een sterk verschillend winkelaanbod bepalen het karakter van een stad of dorp. De Europese interne markt is pas geslaagd, als verscheidenheid gestimuleerd wordt en schaalvoordelen alleen daar worden gestimuleerd, waar ze niet ten koste gaan van de menselijke maat.' De Jong heeft zich de afgelopen jaren sterk ingezet voor het MKB en onder meer gestreden voor een MKB-toets waar het Europees Parlement nu mee experimenteert om te voorkomen dat Europese wetgeving nadelig is voor kleine ondernemers. De Jong: ´Het is belangrijk dat alle kleine en middelgrote bedrijven van de Europese Unie profiteren en ik vind bevoordeling van bedrijven die Europees gaan opereren, dan ook regelrechte discriminatie van de kleine zelfstandige´.

Naast verscheidenheid wil De Jong ook voorkomen dat de interne markt keer op keer de sociale rechten van werknemers in de verdrukking brengt. De Jong: 'Twee jaar geleden heeft nota bene Mario Monti in een advies aan de Europese Commissie gezegd: ´De interne markt moet sociaal worden of zal Europa in tweestrijd brengen´. De Commissie heeft die waarschuwing in de wind geslagen en geen enkel noemenswaardig voorstel gedaan om de sociale rechten te garanderen.' De derde rafelrand betreft de doorgeslagen privatisering van publieke diensten. Griekenland wordt nu zelfs gedwongen de watervoorziening te privatiseren. De Jong: 'Het recht op water is een mensenrecht, en slecht water heeft enorme gevolgen voor de volksgezondheid. Daarmee experimenteer je niet. Als in Griekenland de watervoorziening wordt geprivatiseerd, vrees ik dat ook andere lidstaten zullen moeten volgen. Ik hoop dan ook dat de Commissie alsnog van dit onzalige idee afziet´.