nieuws

SYRIZA leider Tsipras roept in Brussel op tot samenwerking in crisis

SP-Europarlementariër Dennis de Jong heeft met SYRIZA leider Alexis Tsipras en vertegenwoordigers van andere linkse partijen in Europa over de eurocrisis gesproken. Alexis Tsipras riep moderne linkse partijen uit heel Europa op om een nieuwe Europees sociale beweging te organiseren om zo de solidariteit tussen linkse krachten in Europa te vergroten en recepten tegen de rechtse crisis te ontwikkelen. De Jong ondersteunt de oproep van Tsipras: ‘werkgevers zijn met al hun lobbies in Europa uitstekend georganiseerd, maar sociale bewegingen bereiken Brussel door hun verbrokkeldheid veel te weinig. Zo laten we ons uit elkaar spelen en woekert het neoliberalisme gewoon door, ondanks alle nationale protesten’.

Alexis Tsipras: ‘rechtste politici proberen de crisis op te lossen met de maatregelen die de crisis hebben veroorzaakt. Ook slagen zij erin bankiers buiten schot te houden en de gewone man in bijvoorbeeld Griekenland als zondebok af te schilderen.’ Op de vraag hoe Griekenland uit de crisis kan komen zijn er grote overeenkomsten tussen de SP en SYRIZA voorstellen, concludeert De Jong: ‘De schulden van Griekenland zijn nog steeds onhoudbaar, die moeten voortvarend worden gesaneerd. Daarnaast noemt ook Tsipras het als hoogste prioriteit dat corruptiebestrijding en de bestrijding van belastingontwijking door rijke Grieken en grote bedrijven moeten stoppen. Als laatste moet de focus weg van de bezuinigingsagenda en moet de economie in Griekenland hervormen, en dat betekent ook investeren in bijvoorbeeld zonne-energie’.

Tijdens de bijeenkomst met linkse politici werd ook gesproken over de noodzaak voor een strijdbare vakbeweging. De Jong: ‘Ook hier zie ik overeenkomsten tussen Nederland en Griekenland. Gewone werknemers zijn strijdbaar, maar we wachten nog steeds op krachtige initiatieven van de Europese vakbeweging om het Europese beleid om te buigen’. Begin 2013 zal De Jong in het Europees Parlement een aantal groepen bijeen brengen die aan de basis werken aan armoedebestrijding. Het gaat dan o.a. om de Emmaüs beweging, het Leger des Heils en het Europese armoede netwerk. De Jong: ‘Op allerlei manieren moeten we de contacten tussen gewone mensen in Europa bevorderen en zo van onderaf een sociale beweging laten groeien die tegenwicht kan bieden aan de lobby van grote bedrijven. Een Nederlandse buschauffeur die wegbezuinigd wordt, heeft veel meer overeenkomsten met een buschauffeur in Athene dan met zijn manager die een bonus krijgt. Daarom is internationale solidariteit organiseren tussen gewone mensen in tijden van crisis zo belangrijk. De vijanden zijn niet die zogenaamde luie Grieken maar de graaiende bestuurders en bankiers.’