nieuws

Roemer waarschuwt voor rechtse inbraak bij links

SP-lijsttrekker Emile Roemer waarschuwt voor een herhaling van 2006, toen de linkse partijen zich uiteen lieten spelen door rechts waarna rechts met steun van één van de linkse partijen kon doorregeren. Hij zei dat in het tv-programma Jinek op Zondag. Hij hoopt dat een nieuwe rechtse inbraak bij links voorkomen wordt zodat er een sociale uitweg uit de crisis kan komen.

In 2006 won de SP de verkiezingen en wilde met de verliezende PvdA een centrumlinks kabinet vormen. Na de verkiezingen liep de PvdA over naar het CDA en liet de SP achter in de oppositie. Dat pakte voor beide partijen slecht uit.

Emile Roemer noemde de komende verkiezingen cruciaal voor de richting die Nederland daarna kiest: doorgaan met de liberale aanpak van de crisis of afslaan in sociale richting. Hij herhaalde dat zijn partij een rechtse regering niet aan een meerderheid zal helpen. Roemer gaat ervan uit dat de andere linkse partijen en net zo over denken. Als dat niet het geval is, kan rechts waarschijnlijk toch doorregeren, in een rechts kabinet, gesteund door een linkse partij, of in een nieuwe paarse constructie.

Volgens Roemer zitten linkse kiezers daar absoluut niet op te wachten. 'Als andere partijen geen duidelijkheid geven, is het extra slim om de SP op 12 september de grootste te maken.'

Betrokken SP'ers