nieuws

Karabulut: geen geld in bodemloze put re-integratiebureaus

SP-Kamerlid Sadet Karabulut eist van minister Kamp opheldering over waar de meer dan 10 miljard euro is gebleven dat de overheid heeft besteed aan reintegratie.

Karabulut vind het verhaal van de heer Bezooijen in het AD maandag typerend voor de gang van zaken bij commerciële reintegratiebureaus. Na meer dan tien jaar reintegratie heeft meneer van Bezooijen wel veel gewerkt via reintegratiebureau Fourstar maar nog altijd geen baan gevonden. Karabulut: ‘Het is te gek voor woorden dat mensen met behoud van uitkering aan het werk worden gezet, daar geen eerlijk loon voor ontvangen terwijl commerciële bureaus miljoenen belastinggeld opstrijken’. Karabulut wil van minister Kamp (Sociale Zaken) weten waar de meer dan 10 miljard euro belastinggeld is gebleven en hoeveel werklozen aan een baan zijn geholpen.

'Dat is een misgreep. De effectiviteit van deze bureaus is totaal onbewezen. Daarom moeten we onmiddellijk stoppen met deze praktijken. De gemeenten moeten zelf weer verantwoordelijk worden voor arbeidsbemiddeling via gemeentelijke leer-werkbedrijven die mensen koppelen aan eerlijk werk voor een eerlijk loon', aldus Karabulut. 'Laat bureaus maar aantonen hoeveel mensen ze aan het werk hebben geholpen, dan kunnen we zien waar al die miljarden naartoe gaan.'

Het Kamerlid pleitte eind 2011 al voor een parlementair onderzoek maar dat kreeg geen meerderheid in de Kamer. 'Inmiddels zijn meer partijen, van links tot rechts, kritisch, maar echt echt ermee kappen wil nog niemand.' Karabulut wil alleen nog werken met gespecialiseerde particuliere bureaus die kunnen bemiddelen voor mensen die speciale begeleiding nodig hebben.

Betrokken SP'ers