nieuws

Wangedrag Israëlische militairen moet door EU aan de kaak gesteld worden

´Palestijnse kinderen worden regelmatig mishandeld door Israëlische militairen´. Dat schrijft ´Breaking the Silence´, een Israëlische organisatie van oud-militairen in een deze week uitgekomen rapport. SP-Europarlementariër Dennis de Jong ´Dit is schokkend. Ook al zijn het individuele gevallen, dit moet door Catherine Ashton, de Hoge Vertegenwoordiger van de Europese Unie voor Buitenlandse Zaken met Israël besproken worden. Het is nu in ieder geval niet het moment om, zoals de Europese Unie wil, aanvullende handelsvoordelen aan Israël te bieden´.

De SP heeft in schriftelijke vragen Catherine Ashton opgeroepen tot snelle actie. De Jong: ´Volgens het rapport bestaan er in Israël geen instructies voor militairen over hoe om te gaan met kinderen. Daarom zijn er ook tal van excessen, zoals kinderen die gedurende een etmaal geen eten of drinken krijgen, of geslagen worden als ze het Israëlische volkslied niet zingen. Ook zijn er regelmatig willekeurige arrestaties van kinderen. Volgens het humanitair oorlogsrecht moeten kinderen, ook als ze bij vijandelijkheden zijn betrokken, zoveel mogelijk beschermd worden en in ieder geval nadat ze zijn opgepakt netjes worden behandeld´.

De SP is alleen al vanwege het illegale nederzettingenbeleid van Israël tegen het verlenen van handelsvoordelen aan dat land. Toch spreekt de EU over aanvullende akkoorden en moet het Europees Parlement binnenkort over zo´n akkoord stemmen. De Jong: ´Ik ben er absoluut voorstander van dat we met Israël in gesprek blijven, maar dit moet wel een kritische mensenrechtendialoog en geen handelsdialoog zijn. Pas als over de nederzettingen en andere mensenrechtenproblemen goede afspraken gemaakt zijn, is het weer mogelijk om te spreken over aanvullende handelsverdragen´.

Het rapport kan worden gedownload op de volgende site: http://www.breakingthesilence.org.il/wp-content/uploads/2012/08/Children_and_Youth_Soldiers_Testimonies_2005_2011_Eng.pdf

De tekst van de vragen:

1. Is de Hoge Vertegenwoordiger bekend met het recentelijk door Breaking the Silence gepubliceerde rapport ´Children and Youth - Soldiers´ Testimonies 2005-2011´?. In dit rapport stellen Israëlische oud-soldaten en ex-officieren dat het Israëlische leger stelselmatig Palestijnse kinderen mishandelt. Er wordt gesproken over intimidatie, verbaal geweld en vernedering van Palestijnse kinderen door militairen. Er wordt gerapporteerd over arrestaties van kinderen en mensonterende behandeling in gevangenschap. Bijvoorbeeld een nachtlang getie-wrapt en geblindoekt eenzaam op een stoel zitten, zonder duidelijke aanleiding in elkaar geslagen worden, uitschelden of weigeren om een dokter te laten komen. Ook wordt melding gemaakt van het gebruik van kinderen als fysiek schild door militairen, terwijl dit verboden is. Traangas wordt ingezet op stenen gooiende kinderen en er wordt zelfs op hen geschoten.

2. Wat vindt de Hoge Vertegenwoordiger van dit rapport? Op welke wijze zullen de bevindingen opgebracht worden in de relatie van de EU met Israel?

3. Ziet de Hoge Vertegenwoordiger grond om de huidige onderhandelingen over nieuwe akkoorden, zoals momenteel lopen op het gebied van handel en openen van het luchtruim op te schorten totdat concrete maatregelen zijn genomen en bewijs is geleverd dat deze praktijken niet meer voorkomen en in de toekomst voorkomen zullen worden?