nieuws

Gesthuizen presenteert vijfstappenplan voor MKB

Zo snel als het maar kan, moet er een ondersteunend vijfstappenplan voor het midden- en kleinbedrijf komen. Dat zegt SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen: ‘Met meer dan een half miljoen werklozen en sombere vooruitzichten over de bedrijvigheid, hebben we geen keus. Het midden- en kleinbedrijf heeft energie en creativiteit genoeg om de hele economie een slinger te geven. Als we maar een handje helpen.’

Van alle Nederlandse bedrijven behoort 99% tot het MKB, bedrijven tot 250 werknemers. De meeste bedrijven zijn nog veel kleiner, de helft is zelfs éénpitter. Dat zijn de zelfstandigen zonder personeel (zzp). Samen zijn deze bedrijven goed voor 58% van de totale omzet in het bedrijfsleven. En zes op de tien Nederlandse werknemers verdienen hun brood in het MKB. Als het daar niet goed gaat, loopt het overal fout, volgens het Kamerlid.

‘Vijf snelle stappen moeten er in ieder geval worden gezet door de nieuwe regering. Wachten kan niet meer. De stappen die ik voorstel, zijn in nauwe samenwerking met ondernemers gemaakt. Het zijn praktische oplossingen voor praktische problemen. Als we snel handelen, kunnen veel ondernemers snel beter uit de voeten. Dat is goed voor iedereen.’

Naast dit vijf stappen-plan is er méér nodig: ‘Het is te gek voor woorden dat in crisistijd de regering de BTW met 2 procent verhoogt. Zoiets is niet alleen duur voor de consument, maar een klap in het gezicht van het midden- en kleinbedrijf. Terwijl ondernemers hun best doen om te overleven en nieuwe dingen te doen, trapt de regering met die BTW-verhoging keihard op de rem. Ik hoor alleen maar onbegrip in het MKB over deze maatregel. Als de SP in de regering komt, draaien we die dan ook meteen terug.’

Vijf stappen voor MKB 1 In gang zetten van een nationaal investeringsprogramma, voor de bouw van woningen en wegen, ziekenhuizen en scholen, onderhoud en energiebesparing. Dat levert belangrijke opdrachten en dus werkgelegenheid op voor kleine en middelgrote bedrijven.

2 Eerlijker verdelen van de lasten voor het doorbetalen van ziek personeel voor kleine bedrijven. Die zijn nu terughoudend om mensen in dienst te nemen, vanwege hoge kosten bij ziekte van hun personeel.

3 Opknippen van aanbestedingen om kleine en middelgrote bedrijven meer kans te geven bij grote overheidsaanbestedingen. Nu gaan de grote jongens lopen met de meeste opdrachten.

4 Paal en perk stellen aan oneerlijke handelspraktijken, zoals misleiding en bedrog. Veel ondernemers zijn daar nu de dupe van – en met hen hun personeel.

5 Oprichting van een Nationale Investeringsbank om MKB-bedrijven te helpen om te investeren in goede ideeën voor innovatieve investeringen. Bij bestaande banken kunnen veel ondernemers nu nauwelijks geld lenen.

Betrokken SP'ers