Europees Parlement steunt SP, Europees onderzoeksbevel aangepast

SP-Europarlementariër Dennis de Jong is tevreden met de steun van de justitiecommissie van het Europarlement voor zijn aanpassingen op het Europees onderzoeksbevel. Hiermee worden regels afgesproken voor uitwisseling van bewijs tussen EU-lidstaten. De Jong: ‘Hoe bewijs verzameld mag worden raakt aan de principes van de rechtstaat. Gelukkig heb ik nu mijn collega’s kunnen overtuigen enkele problemen op te lossen. Zo komt er geen mogelijkheid voor lidstaten om andere landen te vragen bewijs te vergaren via riskante onderzoeksmethodes’.

De aanpassingen zijn voor de SP’er belangrijke garanties tegen verkeerd verkregen bewijs. De Jong: ‘We weten dat politie en justitie niet in alle EU-landen even goed functioneren. Het inbouwen van garanties is dan ook een noodzakelijke stap om uitlevering en vervolging op basis van dubieus verkregen bewijs te voorkomen. Met mijn voorstel is bijvoorbeeld de werkwijze die in Nederland heeft geleid tot de IRT-affaire, waarbij de politie een grote lading drugs doorliet, uitgesloten. Ook is mijn voorstel overgenomen om ook de verdediging de mogelijkheid te geven om bewijsmateriaal uit andere lidstaten te vragen. Hiermee wordt het beginsel van gelijke rechten voor justitie en de verdediging hersteld’.

Ondanks het succes blijft De SP wijzen op de problemen bij intensieve Europese justitie- en politiesamenwerking. De Jong:’ Ontzettend belangrijk is de vraag of een onderzoeksbevel wel in verhouding staat tot het vergrijp. Dit probleem zien we nu in de praktijk met het Europees Arrestatiebevel, waar Nederlanders voor kleine vergrijpen uitgeleverd worden aan lidstaten als Polen waar ze onder erbarmelijke omstandigheden worden opgesloten. Ik heb steun gekregen voor een proportionaliteitstoets die dit probleem moet voorkomen’. De Jong is blij met zijn aangenomen aanpassingen maar zal de uitwerking en de uitvoering van deze richtlijn scherp blijven volgen.

Betrokken SP'ers