nieuws

Gesthuizen: Snel debat over misstanden COA en rol Leers

Vandaag is het rapport over de angstcultuur en het werkklimaat bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers gepubliceerd. Het rapport vermeldt onder andere dat Albayrak loog over het privégebruik van haar dienstauto en de hoogte van haar salaris. De Raad van Toezicht stond onder haar toezicht in plaats van andersom en ze beheerde haar eigen personeelsdossier. Werknemers en directeuren konden op deze manier nergens hun klacht kwijt.

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen: 'Ik viel van de ene verbazing in de andere. De wijze waarop daar door de top en de Raad van Toezicht te werk is gegaan is schrikbarend. Hun vertrek is niet meer dan logisch en een debat hierover moet er snel komen. De rol van het ministerie in het geheel zal ook aandacht moeten krijgen.'

Eerder stelde de SP al Kamervragen over de afspraken die zouden zijn gemaakt over een gouden handdruk. Het vandaag gepresenteerde onderzoek heeft uitgewezen dat er inderdaad afspraken gemaakt zijn over een riante ontslagvergoeding. Al vóór de uitkomst van het rapport over de misstanden heeft het COA aan Albayrak beloofd om haar 18 maandsalarissen mee te geven in plaats van de normale 6 maanden.

'Waarop deze afspraak is gebaseerd ontgaat mij volkomen. Wat mij betreft dringt minister Leers er bij het COA op aan dat er niet nog meer belastinggeld wordt uitgegeven aan dit schandaal. Dit zal ik dan ook in het debat eisen', aldus Gesthuizen.

Betrokken SP'ers