De Jong wil onderste steen boven bij uitgaven Europese Agentschappen

Uit nog niet openbaar gemaakt onderzoek van de Europese rekenkamer blijkt dat Europese Agentschappen hun boekhouding slecht op orde hebben en bovendien op grote voet leven. Het gaat daarbij om jaarlijkse uitgaven van 1.45 miljard Euro. Bij het doorlichten van 22 van de 42 agentschappen constateert de Europese Rekenkamer dat ze hun begroting zover hebben opgeblazen dat ze inmiddels flinke spaarpotten hebben opgebouwd van het teveel ontvangen geld. SP-Europarlementariër Dennis De Jong: ‘Uit het nog geheime onderzoek blijkt dat kantoor- en vergaderkosten van agentschappen veel hoger liggen dan van de Commissie in Brussel. Bovendien begroten ze veel te royaal, zodat ze, ondanks relatief hoge kosten, altijd geld over houden. Ik wil dat nu de onderste steen boven komt en er een uitgebreid onderzoek komt naar deze agentschappen en heb hiertoe concrete voorstellen gedaan in zowel de begrotingscontrolecommissie bij het kwijtingsrapport over 2011 als in de resolutie over de Commissiebegroting 2013 die het EP in Straatsburg behandelt’.

De SP wil dat de Europese Commissie en de Rekenkamer op drie punten nader onderzoek doen: de effectiviteit van de uitgaven, inclusief de vraag of dezelfde taken niet goedkoper door de Commissie in Brussel kunnen worden uitgevoerd, de mogelijkheid tot samenvoegen van agentschappen met overlappende taken en de democratische legitimiteit van de agentschappen. Vorig jaar constateerde de Radboud Universiteit Nijmegen in een onderzoek naar de werking van Europese agentschappen op deze punten al grote tekortkomingen. Dit onderzoek gebeurde in opdracht van de SP-Eurofractie. De Europese Agentschappen krijgen naast geld van de Europese Unie ook geld van de lidstaten en van private bronnen. De Jong: `Hierover rapporteren de agentschappen te weinig. Ik wil daar duidelijkheid over, want wie betaalt, bepaalt en het gaat hier wel over zaken als onze voedselveiligheid of de toelating van medicijnen tot de EU. Ook moeten de integriteitsregels worden aangescherpt. Ik wil een nauwkeurig en helder verslag over hoe de bestaande integriteitsregels uitwerken en hoe onafhankelijk agentschappen nu echt zijn.’

Europese agentschappen maken en voeren veel beleid van de EU uit en vallen formeel onder de Europese Commissie. In de afgelopen tien jaar is het aantal agentschappen explosief gestegen. De lidstaten vinden dit vaak prettig omdat het hebben van een agentschap niet alleen werkgelegenheid verschaft, maar ook prestige. Een voorbeeld hiervan is Den Haag dat zijn titel ‘stad van het internationale recht’ onder meer baseert op de aanwezigheid van EUROPOL en EUROJUST, twee agentschappen op het gebied van politie en justitie. De Europese Commissie heeft ook belang bij meer agentschappen, omdat hierdoor het aantal ambtenaren kunstmatig laag wordt gehouden, aangezien het personeel van de agentschappen normaal niet wordt meegeteld door de Commissie. Daarom rust er volgens de SP een grote verantwoordelijkheid bij het Europese Parlement om orde op zaken te stellen.