nieuws

‘Voorkom stijging vaste salarissen bankiers bij bonusverbod’

Het wetsvoorstel van minister De Jager van Financiën om tot een bonusverbod voor bestuurders van financiële instellingen met staatsteun te komen, kan worden aangescherpt om te voorkomen dat bestuurders de vaste salarissen fors gaan verhogen. Daarom heeft SP-Kamerlid Ewout Irrgang een wijzigingsvoorstel ingediend dat komende maandag al in de Kamer behandeld wordt. ‘De bepaling dat in de overgangssituatie de vaste salarissen van bestuurders mogen worden verhoogd met maximaal 20 procent moet worden aangescherpt tot maximaal 0 procent', aldus Irrgang.

In het wetsvoorstel is een overgangsbepaling opgenomen die bepaalt dat de vaste salarissen van bestuurders in de overgangssituatie met maximaal 20 procent mogen worden verhoogd. ‘Dit zet de deur open voor bestuurders om zichzelf een verhoging van het vaste salaris van 20 procent toe te kennen om het bonusverbod deels te ontlopen. Dat er een maximum voor de stijging van het vaste salaris is in de overgangssituatie geeft aan dat de minister dit gevaar ook ziet. Maar waarom wel akkoord gaan met een verhoging van maar liefst 20 procent?’, aldus Irrgang. De voorgestelde wijziging laat reguliere jaarlijkse verhogingen van het vaste salaris wel toe zolang die niet hoger zijn dan die van de rest van het personeel.

In het oorspronkelijke wetsvoorstel wilde minister De Jager daarnaast het bonusverbod laten gelden voor alle dagelijkse beleidsbepalers te beperken. Maar in het uiteindelijke wetsvoorstel van De Jager is het bonusverbod beperkt tot bestuurders. Dit gebeurde na voorzichtige kritiek van de Raad van State. Irrgang heeft samen met zijn PvdA-collega Plasterk een wijzigingsvoorstel ingediend om deze beperking ongedaan te maken. Beide Kamerleden zien onvoldoende reden voor de beperking tot alleen bestuurders. ‘Behalve de Raad van Bestuur zijn ook andere dagelijkse beleidsbepalers verantwoordelijk voor de dagelijkse koers van het bedrijf. Als het bedrijf ondanks die verantwoordelijkheid toch staatsteun heeft gehad is het niet logisch dat zij gewoon een bonus kunnen blijven ontvangen alsof er niks aan de hand is’, aldus Irrgang.

Plasterk en Irrgang maakten eerder deze week al bekend een initiatiefwetsvoorstel in voorbereiding te hebben om alle bonussen bij alle banken en verzekeraars te verbieden. Deze voorstellen zijn wijzigingsvoorstellen op een bestaand wetsvoorstel dat aanstaande maandag al wordt behandeld en kunnen daarom al op zeer korte termijn gerealiseerd worden. Het SP-Kamerlid heeft goede hoop op de steun van GroenLinks en de PVV voor de voorstellen. Hierdoor zou een Kamermeerderheid ontstaan.