nieuws

SP en PvdA roepen Post NL op tot sociale koers

Sharon Gesthuizen (SP) en Mariëtte Hamer (PvdA) roepen de Raad van Bestuur van Post NL op om bij de benoeming van nieuwe leden voor de Raad van Commissarissen voor TNT- Express een sociale koers te varen.

Dit doen beide parlementariërs naar aanleiding van het bericht dat de activistische aandeelhouders van TNT-Express, Jana Capital en Aimco, zelf drie kandidaat-commissarissen voorstellen om zitting te nemen in de Raad van Commissarissen van TNT-Express. Post NL, tevens aandeelhouder van TNT-Express, speelt een doorslaggevende rol bij de mogelijke benoeming van deze nieuwe commissarissen.

Afgelopen week luidden de vakbonden FNV Bondgenoten en Abvakabo FNV de noodklok over de situatie bij TNT-Express. Zij vrezen dat de activistische aandeelhouders Jana Capital en Aimco aansturen op de splitsing van TNT Express. Een dergelijke splitsing is gericht op financieel gewin op korte termijn en is negatief voor het bedrijf als geheel, slecht voor de werkgelegenheid en slecht voor de arbeidsvoorwaarden van de werknemers. Indien Post NL instemt met de benoeming van de voorgestelde kandidaten wordt de macht van deze partijen aanzienlijk vergroot.

Beide Kamerleden roepen op om te kiezen voor een strategie waarbij de lange termijn voorop staat en de onderneming als één ondeelbaar geheel wordt beschouwd. Op deze manier kan TNT-Express zijn sociale gezicht behouden. Ook pleiten zij voor het behoud van het Nederlandse Hoofdkantoor en de aansturing vanuit Nederland voor TNT Express.

Zij vragen TNT-Express tevens in te staan voor alle afgesproken CAO’s, pensioenregelingen, sociale plannen en individueel overeengekomen arbeidsvoorwaarden.