nieuws

Kamer vergroot onafhankelijkheid accountancy

De accountancy gaat de komende tijd flink op de schop door een aantal aangenomen amendementen die de SP samen met de PvdA, GroenLinks en PVV heeft ingediend. Irrgang: ‘Na jarenlange discussie zullen eindelijk de broodnodige veranderingen ingevoerd worden.’ Dankzij de aangenomen voorstellen wordt de onafhankelijkheid van accountancy versterkt en wordt een strenge scheiding gemaakt tussen de controlerende en commerciële activiteiten van de accountant.

De financiële crisis heeft laten zien dat de accountancy tekortgeschoten is in zijn maatschappelijke taak. Dat concludeerde vorig jaar een kamerbrede commissie onder leiding van SP-Kamerlid De Wit. De Tweede Kamer vroeg de regering met maatregelen te komen, maar de noodzakelijke hervormingen bleven uit. Daarom nam SP-Kamerlid Ewout Irrgang zelf het initiatief om samen met enkele andere Kamerleden te komen met voorstellen om de wet aan te passen.

Zo moet er een scheiding komen van controle van de boeken door accountants en de commerciële adviespraktijken. Controle van de boeken is een maatschappelijk belangrijke taak en het is belangrijk dat er vanuit kan worden gegaan dat die controle onafhankelijk gebeurt. Doordat veel accountantskantoren in de praktijk naast de wettelijke controle ook allerlei lucratieve adviesdiensten voor hetzelfde bedrijf verrichten, is het de vraag of een accountant dan nog wel echt onafhankelijk is. Men zal een lucratieve adviesopdracht niet willen verliezen en zo zou men (ongemerkt) toch iets minder streng bij de controle kunnen zijn.

Om de onafhankelijkheid van de accountants en daarmee de kwaliteit van de wettelijke controle verdere te verbeteren komt er een verplichte roulatie. Bedrijven zullen na maximaal acht jaar van accountant moeten veranderen, zodat de relatie tussen onderneming en accountant niet te innig wordt en de kwaliteit van de controle verslechtert.

Ten slotte krijgt de AFM meer mogelijkheden om haar toezicht uit te voeren, door een aangenomen amendement dat er voor zorgt dat informatie uit verschillende soorten toezicht binnen de AFM kan worden gedeeld.