De Jong: gezinsherenigingsbeleid Leers schande voor christendemocratie

Het hebben van een gezinsleven, ook als een partner in het buitenland woont, is een mensenrecht. De Europese Unie moet deze mensenrechten beschermen en het beleid van minister Leers op het gebied van gezinshereniging aanpakken. Dat betoogde SP-Europarlementariër Dennis de Jong vanmorgen tijdens een debat in het Europees Parlement over gezinshereniging. De Jong: ´Minister Leers is van CDA huize, een partij die ooit het gezin als hoeksteen van de samenleving zag. Het is dan ook onbegrijpelijk dat juist hij zorgt voor wanhoop bij geliefden die met elkaar in Nederland willen wonen. Ik vind dit ronduit onchristelijk´.

De Jong: ´Eurocommissaris Malmstrom kan dan ook beter geen tijd steken in haar groenboek, waarin ze de schijn wekt open te staan voor aanscherping van het gezinsherenigingsbeleid Ze kan die energie beter steken in het afstraffen van een minister die een schande is voor de christendemocratie en het beschermen van de waardegemeenschap die de EU zegt te zijn´. De Jong wees tijdens het debat nadrukkelijk op de benarde positie waarin homoseksuele stellen kunnen komen. De praktijk is tegenwoordig dat stellen de zogenaamde Europa-route kiezen en via een andere lidstaat gezinshereniging realiseren, omdat Nederland het hardvochtigste beleid heeft van de hele Europese Unie.

Na het debat in het Europees parlement is duidelijk dat de plannen van minster Leers op weinig steun kunnen rekenen van de Europarlementariërs. Al eerder bleek het animo onder de regeringen van de andere lidstaten ´gering´. De Europese Commissie neemt ook duidelijk afstand van de door minster Leers gewenste aanscherpingen van het toelatingsbeleid. De Jong: ´Daarmee is duidelijk dat de voorstellen van Leers geen schijn van kans maken. Doorgaan als een Don-Quichot is dan ook zuivere symboolpolitiek´.