nieuws

Gesthuizen: 'Blij met aanpak leefsituatie vreemdelingendetentie Zeist’

Het Ministerie van Veiligheid & Justitie gaat de komende periode rigoureuze maatregelen nemen om de leefomstandigheden van vreemdelingen in vreemdelingendetentie Zeist te verbeteren. Hiermee wordt tegemoetgekomen aan de zorgen die SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen onlangs nog uitte over het falende ventilatiesysteem. Hierdoor kregen bewoners onder andere hoofdpijn, huiduitslag en last van hun ademhaling . Gesthuizen: 'Ik ben erg blij dat Teeven inziet dat na al die maanden eens goed doorgepakt moet worden. De maatregelen die hij neemt zijn drastisch, maar noodzakelijk.'

In een brief aan de Kamer laat de verantwoordelijk staatssecretaris Teeven weten dat er flink verbouwd gaat worden. Recreatieruimtes worden uitgebreid en elke verblijfsruimte krijgt zijn eigen klepraam voor de benodigde frisse buitenlucht. Er wordt gezorgd voor meer lichtinval en elke verblijfs- en recreatieruimte krijgt zijn eigen ventilatiesysteem. In juli dit jaar moeten deze aanpassingen voltooid zijn en mogen de vreemdelingen weer terugkeren naar het gebouw. Zij worden op dit moment elders ondergebracht.

“Op maandag 27 februari breng ik een werkbezoek aan dit detentiecentrum. Natuurlijk zullen we dan met gedetineerden en medewerkers spreken over de situatie, maar ik hoop dat het goede nieuws hen dan al heeft bereikt en dat ze weten dat er eindelijk een verbetering van de situatie komt”, aldus Gesthuizen.

Ook kwam aan het licht dat een zwangere vrouw onder de ziekmakende omstandigheden in Zeist was gedetineerd. Teeven heeft ook hierover verantwoording moeten afleggen. De vrouw is inmiddels overgeplaatst naar een asielzoekerscentrum en wordt gezien haar gezondheidstoestand voorlopig niet uitgezet naar land van herkomst.

Betrokken SP'ers