nieuws

Vroeg of laat: Concurrentie bij de tandarts: patiënt mag gaten vullen met eigen portemonnee

Kamerlid Henk van Gerven in een debat met minister Schippers op 14 april 2011:

‘Als je een markt vrijgeeft, is er een prikkel tot omzetvermeerdering, wat op zich geen prikkel tot kwaliteitsverbetering is. Dat komt omdat bij de behandeling de tandarts oneindig veel meer weet dan de patiënt. Dat is inherent aan de zorg. Er is dus geen gelijke marktverhouding tussen de patiënt en de tandarts. Dat maakt het zo risicovol: motieven van omzetvermeerdering of winst gaan het winnen van kwaliteitsmotieven’.

Kamerlid Renske Leijten noemt in de Metro van 11 oktober de concurrentie bij de tandarts onverstandig: “ In sommige delen van Nederland is een tekort aan tandartsen en in een markt van schaarste zullen de prijzen stijgen. Zorg wordt hierdoor een product. Zorgverleners en artsen worden ondernemers. Maar het doel van een arts moet genezing zijn, niet winst.”

Op 1 januari 2012 zijn de tandartstarieven vrij gegeven. Tandartsen mogen voortaan concurreren. Patiënten moeten voortaan onderhandelen over de prijs van hun behandeling met de tandarts. Uit onderzoek van VGZ blijkt dat bij 200 tandartspraktijken de tandartstarieven gemiddeld met 10% omhoog zijn gegaan en in sommige gevallen zelfs met 30%.

De SP krijgt binnen vier dagen haar gelijk. Van meet af aan hebben wij deze concurrentie verworpen om ethische redenen: de zorg is immers geen markt maar een recht. En bij concurrentie wordt de patiënt als speelbal en winstopbject overgeleverd aan de tandarts waar een groot tekort aan is. Bovendien bevordert het de tweedeling in de behandeling met alleen luxezorg voor wie het kan betalen.

Henk van Gerven

In juni 2011 heeft minister Schippers de Tweede Kamer toegezegd dat zij het experiment voortijdig zal beëindigen als de kwaliteit, toegankelijkheid en de betaalbaarheid van de zorg in gevaar komt. Mede namens andere partijen heeft de SP inmiddels om een reactie van de minister gevraagd op de laatste cijfers. Na het reces zal opnieuw een kamerdebat plaatsvinden. Henk van Gerven: “Tandartsen moeten niet hun zakken vullen, maar gaatjes tegen een eerlijk landelijk vastgesteld tarief.”

Betrokken SP'ers