nieuws

Roemer: 'Het is goed dat jullie hier zijn, maar belachelijk dat jullie hier móeten zijn!'

De Mars van Respect bracht donderdag opnieuw bijna drieduizend schoonmakers op de been. De schoonmakers leggen het werk neer om hun eisen voor meer respect en betere arbeidsvoorwaarden kracht bij te zetten. De Rotterdamse straten waren donderdag dan ook gevuld met gele hesjes en de snoeiharde muziek van de geluidswagen.

De acties konden ditmaal rekenen op de aanwezigheid van de fractievoorzitters van SP, PvdA en GroenLinks. Emile Roemer richtte het woord tot de schoonmakers en benadrukte daarbij hun doorzettingsvermogen. 'Wat goed dat jullie hier allemaal zijn. Maar wat belachelijk dat jullie hier nog steeds móeten zijn.' De SP-voorman doelt daarmee op de terughoudendheid van de werkgevers, die tot op heden nog niet op de eisen van de schoonmakers zijn ingegaan.

Wel werd donderdag duidelijk dat werkgeversorganisatie OSB bereid is om opnieuw met de vakbond FNV te gaan praten. Maar, zo liet Ron Meyer (FNV) weten, 'dan moeten ze wel iets te bieden hebben. Anders maken we er gewoon een elfstedentocht van'. Eerder ging het schoonmaakpersoneel al in Den Haag en Amsterdam de straat op.

In Rotterdam deed de mars donderdag twee grote opdrachtgevers aan, de ING en het Stadhuis van Rotterdam. Beiden kregen het boekje Let's Get Real overhandigd, waarin de eisen van de schoonmakers te lezen staan. PvdA-wethouder in Rotterdam Marco Florijn gaf alvast te kennen dat hij het doorbetalen van personeel bij ziekte een goede zaak vindt. Dat is op dit moment nog geen standaard in de schoonmaakbranche, zieke werknemers betalen doorgaans de eerste twee dagen zelf.

Schoonmakers voor de deur van ING

Wethouder Marco Florijn