nieuws

Raad van Europa stuurt Kox naar Russische presidentsverkiezing

De Raad van Europa stuurt op uitnodiging van het Russische parlement waarnemers naar de presidentsverkiezingen van 4 maart. Opnieuw leidt SP-senator Tiny Kox de missie.

Deze week rapporteerde Kox in Straatsburg over de door hem geobserveerde parlementsverkiezingen van 4 december. Zijn oordeel was negatief: Rusland is technisch in staat goede verkiezingen te houden maar deed dat beslist niet in december. Of het op 4 maart beter gaat, valt te bezien.

Na massale demonstraties hebben regering en parlement een groot aantal hervormingen van het kiesstelsel in gang gezet. Of die ook omvangrijk en duurzaam genoeg zullen zijn zal moeten blijken, zo hield Kox de parlementaire assemblee van de Raad van Europa voor, waarvan Rusland een van de 47 leden is. Om na te gaan wat de veranderingen concreet voorstellen gaat hij van 7 tot 12 februari opnieuw naar Moskou. Daar treft hij de presidentskandidaten, de Kiesraad, de nationale ombudsman voor mensenrechten, internationale en nationale waarnemers en journalisten. Begin maart gaat hij dan opnieuw naar Rusland.

Kox: 'Wie zegt dat er niks gebeurt in Rusland, heeft het mis. Maar wie zegt te weten wat er precies gebeurt, is arrogant. Er is van alles mogelijk, en het kan alle kanten op. Het is fascinerend, soms ook alarmerend. In heel Rusland roeren massa's mensen zich – en de politiek reageert erop. Negeren is onmogelijk, gezien de omvang en intensiteit. Laten we hopen dat de presidentsverkiezingen heel wat beter lopen dan de parlementsverkiezingen. Faire verkiezingen zijn goed voor iedereen. Voor de toekomstige president, voor de Russische kiezers en de landen die in de Raad van Europa met Rusland samenwerken.'

Betrokken SP'ers