nieuws

Leijten: ‘Drogeren en vastbinden in zorg voorkomen’

SP-Kamerlid Renske Leijten komt met voorstellen om te voorkomen dat het in de toekomst mogelijk is dat mensen met een verstandelijke beperking, of dementerende ouderen, langdurig vastgebonden zitten of gedrogeerd worden. Leijten wil dat het voor mensen die in hun vrijheid worden beperkt altijd mogelijk is om een onafhankelijke vertrouwenspersoon in te schakelen. Leijten: ‘Dit is in de psychiatrie al heel gewoon. Dus dit moeten we ook doen voor mensen die in een instelling zorg krijgen’.

Wanneer iemand gedwongen zorg krijgt moet dit gemeld worden bij een toetsingscommissie, stelt Leijten voor. Deze commissie beoordeelt of de vrijheidsbeperking wel nodig is, of het middel niet te zwaar is en of de patiënt wel perspectief op een leven met meer vrijheid wordt geboden. Misstanden worden door de commissie gemeld aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Ook stelt Leijten voor dat vrijheidsbeperkende maatregelen, of gedwongen zorg, enkel mag worden ingesteld door gekwalificeerde verpleegkundigen, verzorgenden of artsen. Leijten: ‘De beoordeling of iemand in zijn vrijheid beperkt wordt, mag nooit te gemakkelijk genomen worden. Daarom moet dit gebeuren door iemand die goed opgeleid is.’

Woensdag en donderdag behandelt de Kamer een wetsvoorstel om de rechten voor verstandelijk gehandicapten en dementerende mensen te waarborgen wanneer zij gedwongen zorg krijgen. Leijten zal in het debat ook voorstellen om het gebruik van het drogerende middel haldol in de ouderenzorg uitgebreid te laten onderzoeken.

Betrokken SP'ers