nieuws

Bashir presenteert rapport: 'De kleine binnenvaart in zwaar weer'

SP-Kamerlid Farshad Bashir heeft vanmiddag tijdens het debat over binnenvaart een lans gebroken voor de kleine binnenvaart en presenteerde het SP-rapport 'De kleine binnenvaart in zwaar weer.' In het rapport staan voorstellen om de kleine binnenvaart te behouden voor de toekomst.

Schippers van kleine binnenvaartschepen die noodzakelijk zijn voor bevoorrading via kleinere vaarwegen kunnen het hoofd nauwelijks nog boven water houden. Bashir: 'Schippers van kleine schepen lopen tegen twee grote problemen aan. Ze moeten hun schip aanpassen om aan 140 nieuwe - en vaak absurde - Europese eisen te kunnen voldoen. De kosten hiervan liggen vaak hoger dan de waarde van het schip. Daarnaast liggen de vrachtprijzen zwaar onder druk. De SP wil dat de minister bodemtarieven instelt en zorgt dat de onredelijke eisen om het schip aan te passen van tafel gaan.'

In het rapport 'De kleine binnenvaart in zwaar weer' doet Bashir vijf aanbevelingen. Zo moet het onderhoud en renovatie van kleine vaarwegen en kunstwerken (zoals bruggen, sluizen en stuwen) weer prioriteit krijgen. Het kabinet moet bodemtarieven invoeren voor de binnenvaart om te voorkomen dat schippers langdurig gedwongen worden onder de kostprijs te varen. Ook dient er een systeem van markttransparantie te komen zodat vraag en aanbod op een open en eerlijke manier bij elkaar kunnen komen zonder dat er marktmanipulatie plaats vindt. In Europees verband moet de binnenvaart tot prioriteit gemaakt worden zodat andere Europese landen ook blijven investeren in de vaarwegen. Bashir wil ook een vrijstelling voor oude schippers zodat die niet verplicht worden hun schip aan te passen aan onredelijke nieuwbouweisen.

Volgens Bashir moeten de voordelen van de binnenvaart niet onderschat worden: 'De overheid moet deze sector actief gaan ondersteunen. Want elk klein binnenvaartschip dat uit de vaart gaat zorgt voor tientallen extra vrachtwagens op de wegen.' Minister Schultz heeft een aantal aanbevelingen omarmd en toegezegd om met Europa in gesprek te gaan over de absurde eisen. Ook zegde ze toe om werk te gaan maken van markttransparantie. Op de aanbeveling om bodemtarieven in te voeren zal zij nog later terug komen.

In 2008 heeft de SP ook al aandacht gevraagd voor de kleine binnenvaart. Toenmalig woordvoerder Emile Roemer heeft destijds een onderzoek gedaan onder ruim 600 schippers wat resulteerde in het rapport 'De schipper aan het woord.'

Betrokken SP'ers