nieuws

Van Dijk: ‘Zet managers ook voor de klas’

‘Idealiter heeft een manager in het onderwijs vroeger voor de klas gestaan. In ieder geval moet hij dat blijven doen, minimaal eens per week. Zo dichten we de kloof tussen managersbureau en klaslokaal’, aldus SP-Kamerlid Van Dijk, die dit bij de begroting Onderwijs heeft voorgesteld.

Van Dijk concludeert dat de mensen die niet over de inhoud gaan, steeds meer aanzien krijgen in het onderwijs: ‘Managers rennen van vergadering naar congres en weer terug en zadelen leraren op met stapels aan bureaucratische rompslomp. Dit georganiseerde wantrouwen – opgetuigd door zowel het ministerie als de managers – maakt leraren volkomen gek. Het is onbestaanbaar dat mensen die nooit zelf voor de klas hebben gestaan, wel alle beslissingen nemen. Over roosters, over klassengrootte en over onderwijsvernieuwingen die maar al te vaak uitpakken als onderwijsvernielingen. Met een paar simpele ingrepen kunnen we dit enorm verbeteren.’

In het voorstel van Van Dijk staan managers minimaal eens per week voor de klas. Wanneer ze niet lesbevoegd zijn, moeten ze deze bevoegdheid alsnog gaan halen. Managers zouden volgens hem sowieso uit het onderwijs afkomstig moeten zijn en gewoon een normaal salaris moeten verdienen, dat in verhouding staat tot de vergoeding die een docent krijgt. Iedereen in het onderwijs zou onder de leraren-CAO moeten vallen.

Betrokken SP'ers