nieuws

Van Bommel: VN-onderzoek naar CIA-gevangenis

SP-Kamerlid Harry van Bommel pleit voor een VN-onderzoek naar geheime CIA-gevangenissen in Europa. Gisteren werd de locatie van een geheime gevangenis in Roemenië onthuld. 'Al jaren vragen we naar geheime gevangenissen, waar Amerikaanse gevangenen mogelijk zijn gemarteld, maar meerdere keren is het bestaan hiervan door onze regering ontkend. Nu is het tijd dat de onderste steen boven komt.'

CIA-medewerkers hebben jarenlang de kelder van een onopvallend kantoorgebouw in Boekarest gebruikt als geheime gevangenis voor terreurverdachten. Dat lieten oud-medewerkers van de Amerikaanse inlichtingendienst donderdag weten. Het is voor het eerst dat de precieze locatie van een dergelijke gevangenis in Roemenië wordt genoemd.

In het verleden heeft de SP herhaaldelijk vragen gesteld naar aanleiding van dit onderwerp, maar steeds werd het bestaan van CIA-gevangenissen in Europa door de minister van Buitenlandse Zaken ontkend. De regering verschool zich achter ontkenningen van de Verenigde Staten, Polen en Roemenië.

De SP vindt dat dit nieuwe feit eens te meer benadrukt hoe belangrijk het is om hier een grondig onderzoek naar te verrichten. 'Dit betekent dat Europese landen de Amerikanen geholpen hebben bij het schenden van fundamentele mensenrechten. Daarom wil ik nu weten hoeveel meer van deze gevangenissen er zijn en wat zich hier allemaal heeft afgespeeld. De strijd tegen terrorisme is ontzettend belangrijk, maar wanneer je in die strijd zelf consequent de fundamentele rechten die je wilt verdedigen, aan je laars lapt, heeft het terrorisme al gewonnen', aldus Van Bommel.

Betrokken SP'ers