SP Europees Parlement verzet zich tegen slechte Europese detentieomstandigheden

Het Europees Parlement heeft onlangs een resolutie aangenomen die de situatie van de mensonterende detentieomstandigheden binnen de Europese Unie aanklaagt. "Dit is een krachtig signaal van het Parlement naar alle lidstaten en moet mensonterende detentieomstandigheden in heel de Europese Unie voorkomen.", zo stelt SP-Europarlementariër Dennis de Jong.

De resolutie werd bijna unaniem door het Parlement ondersteund en werd voorafgegaan door een uitvoerig debat over de kwestie. Het Europees Parlement benadrukt dat slechte gevangenisomstandigheden een reden kunnen zijn voor lidstaten om niet mee te werken aan het Europees Arrestatie Bevel. De Jong: 'Nederland kan dus weigeren om verdachten naar een andere lidstaat uit te leveren, als daar de omstandigheden mensonterend zijn. Schrijnende gevallen, zoals die van de Nederlander Robert Hörchner, die tien maanden vastzat in een Poolse cel op basis van een flinterdunne aanklacht, kunnen we nu voorkomen.'

De resolutie was een reactie op het Groenboek van de Commissie over detentieomstandigheden in de EU. Dit Groenboek gaat onder andere in op de werking van het Europees Arrestatie bevel. Na constante druk van onder meer de mensenrechtenorganisatie Fair Trials International, gaat de Commissie serieus onderzoeken of er Europese regels op het gebied van detentie moeten komen. De Jong: 'Een belangrijke eerste stap, de SP zal deze ontwikkelingen op de voet blijven volgen'.

Betrokken SP'ers