SP: Ernstige twijfels over aanpak gegaste containers

SP-Kamerlid Paulus Jansen heeft grote twijfels over de aanpak van gegaste containers. Veel containers die Nederland binnenkomen bevatten bestrijdingsmiddelen zoals benzeen, 12 dichloorethaan en formaldehyde die uitwasemen naar de buitenlucht. Degene die als eerste de deur van de container openmaakt wordt op die manier blootgesteld aan gevaarlijke gassen. De SP en de vakbond strijden al jaren voor een hardere aanpak van de afzenders van deze rotzooi. Jansen: 'De staatssecretaris stuurt een hele blije brief aan de kamer dat alles veel beter gaat. Terwijl wij van deskundigen uit Duitsland hele andere berichten te horen krijgen. Ik hoor graag een verklaring van de staatssecretaris over dit verschil in inzicht '.

De SP stelde staatssecretaris Atsma in september vragen over gegaste containers. In de beantwoording liet Atsma weten dat er sprake is van 'een verbetering ten opzichte van enkele jaren geleden. Al veertig procent van de bedrijven doet zijn best om werknemers te beschermen. Jansen: 'Dus nog zestig procent van de bedrijven doet dat niet. De hamvraag is of de problemen nu tot een acceptabel niveau zijn teruggebracht en of de controle op inkomende containers voldoende effectief is ingericht. Dat waag ik te betwijfelen'.

Als het aan de SP ligt gaat de staatssecretaris veel strenger controleren in de haven. Daar komen alle containers voorbij en zijn overtredingen snel gevonden. Door de containers tegen te houden pak je de importeurs en leveranciers hard in hun portemonnee. Ze leren het dan snel af onnodig of overmatig te gassen. 'Als ik de brief van de staatssecretaris goed lees wegen de belangen van de haven zwaarder dan die van volksgezondheid en milieu', zegt Jansen.

Betrokken SP'ers