nieuws

'Parlementair onderzoek naar verdwenen miljarden reïntegratie'

SP-Kamerlid Sadet Karabulut wil dat eindelijk tot de bodem wordt uitgezocht waar de vele miljarden zijn gebleven die de afgelopen jaren aan reïntegratie van werklozen zijn uitgegeven. 'Uit onze onderzoeken uit 2004 en 2008 bleek al dat miljarden zijn verdwenen. Nu komt RTL met onthullingen over fraude. Ik ben er klaar mee. De onderste steen moet boven.'

De afgelopen jaren zijn er miljarden euro’s uitgegeven om mensen aan het werk te helpen. Het resultaat is ronduit bedroevend. De commerciele reintegratie heeft sinds de ingevoerde marktwerking amper mensen aan vast werk geholpen. Waar wel mensen aan het werk zijn geholpen, betrof het vaak tijdelijk werk dat meer leek op bezigheidstherapie dan op echt werk of op een opstap met perspectief. Dit alles gaat ten koste van de goede jobcoaches en de begeleiding van jonggehandicapten en werkelozen die het hard nodig hebben.

Een aantal bedrijven lijkt erg veel geld te hebben opgestreken, onder meer via schimmige constructies met dochterbedrijven, maar geven daar geen openheid over omdat het 'concurrentiegevoelige informatie’ zou betreffen. Dit moet stoppen.

Ook toonden klokkenluiders die zich bij RTL hebben gemeld aan dat er honderdduizenden euro’s onterecht zijn opgestreken door jobcoaches voor jonggehandicapten.

Ook de ombudsman kwam onlangs met een vernietigend rapport over het functioneren van het UWV. Het parlementaire onderzoek moet duidelijk maken hoe het UWV de afgelopen jaren heeft gefunctioneerd, waar de miljarden euro’s zijn gebleven en op welke wijze mensen het meest effectief en tegen realistische kosten aan het werk kunnen worden geholpen.

Karabulut: 'Ik kan me niet voorstellen dat de Kamer dan weer – tegen onze waarschuwingen in – tot de conclusie komt dat mensen aan het werk helpen het best aan de markt kan worden overgelaten.'